HUOM! Tässä kappaleessa esitetyt luvut tulevat muuttumaan energiatehokkuusdirektiivin uudelleenkirjoituksen myötä ja Suomen säästövelvoite tulee nousemaan. Uudet luvut julkaistaan myöhemmin.
Suomi on sitoutunut EU:n energiatehokkuustavoitteisiin, jotka päivittyivät energiatehokkuusdirektiivin muutoksessa kaudelle 2021-2030.
Energiatehokkuusdirektiivissä EU:n energiatehokkuuden yleistavoitteeksi on säädetty yhteinen 32,5 % tavoite, joka huomioiden jäsenvaltioiden on asetettava ohjeelliset kansalliset energiatehokkuustavoitteet ja toimenpiteet.
Jäsenmaille on säädetty sitova vuotuinen energiansäästövelvoite jaksolle 2021–2030, joka Suomelle on noin 1,90–2,36 TWh/vuosi. Kokonaistavoite Suomelle tullee olemaan 105-130 TWh jaksolle 2021-2030. Suomen komissiolle ilmoittamien toimien kumulatiivinen säästöarvio vuonna 2030 on yhteensä 155 TWh.
Uusi sitova vuotuinen energiansäästövelvoite tarkoittaa sen kiristymistä vuonna 2020 päättyvään kauteen verrattuna.
Vapaaehtoiset, tuetut energiakatselmukset sisältyvät Suomen kansalliseen energiatehokkuusohjelmaan, jolla toimeenpannaan energiatehokkuusdirektiivin 7 artiklan 9 kohdan velvoitteet ja niillä on siten tärkeä rooli energiatehokkuusdirektiivin 7 artiklan sitovan energiansäästötavoitteen toimeenpanossa.
Työ- ja elinkeinoministeriön Energiatehokkuustyöryhmän loppuraportissa on tehty esitykset toimista, joilla Suomi saavuttaa tarkistetun energiatehokkuusdirektiivin edellyttämän 7 artiklan sitovan tavoitteen kaudelle 2021–2030.
Loppuraportissa esitetyt keskeiset toimenpiteet identifioitiin 53 toimenpidekortiksi. Nämä toimet muodostavat Suomen tulevien vuosien energiatehokkuustyön perustan. Energiakatselmustoiminnan kehittäminen oli yksi näistä toimenpiteistä ja sille arvioitiin vaikutukset:
Energiakatselmoijana teet tärkeää ilmastotyötä, vähennät katselmointikohteen energiakustannuksia ja autat kansallisten energiatehokkuusvelvoitteiden saavuttamisessa.