Energiakatselmustoimintaa ohjaavat EU:n energiatehokkuusdirektiivi ja sen kansallinen toimeenpano yhdessä muiden katselmuksille asetettujen tavoitteiden kanssa.
Uudelleenkirjoitettu energiatehokkuusdirektiivi tulee voimaan lokakuussa 2023 ja sen kansalliseen toimeenpanoon on aikaa 24 kk. Toimeenpanon valmistelu on käynnistetty työ- ja elinkeinoministeriön johdolla ja uudistettu lainsäädäntö on oltava voimassa lokakuussa 2025. Ennen uuden lainsäädännön valmistumista noudatetaan voimassa olevaa energiatehokkuuslakia. Tässä kappaleessa on toistaiseksi viitattu vanhan direktiivin sisältöön ja voimassa olevaan energiatehokkuuslakiin.
Energiatehokkuusdirektiivi annettiin 25.10.2012. Direktiivissä sanotaan energiakatselmuksista seuraavasti:
”Jäsenvaltioiden on edistettävä sitä, että kaikkien loppukäyttäjien saatavilla on korkealaatuisia energiakatselmuksia, jotka ovat kustannustehokkaita ja a) joita pätevyysvaatimusten mukaisesti pätevät ja/tai valtuutetut asiantuntijat suorittavat riippumattomasti”
”Jäsenvaltioiden on laadittava ohjelmia, joilla pk- yrityksiä kannustetaan teettämään energiakatselmuksia ja toteuttamaan sen jälkeen näiden katselmusten suositukset. Jäsenvaltiot voivat avoimien ja syrjimättömien perusteiden pohjalta ja rajoittamatta valtiontukia koskevan unionin oikeuden soveltamista perustaa pk-yrityksille tukijärjestelmiä…”
Direktiivissä määrättiin suurille yrityksille pakolliset energiakatselmukset toteutettaviksi neljän vuoden välein.
”Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yrityksissä, jotka eivät ole pk-yrityksiä, teetetään pätevien ja/tai valtuutettujen asiantuntijoiden riippumattomalla ja kustannustehokkaalla tavalla suorittama tai riippumattomien viranomaisten kansallisen lainsäädännön mukaisesti toteuttama ja valvoma energiakatselmus viimeistään 5 päivänä joulukuuta 2015 ja vähintään neljän vuoden välein edellisestä energiakatselmuksesta lähtien.”
Tämä direktiivin kohta toimeenpantiin Suomessa Energiatehokkuuslailla, joka astui voimaan 1.1.2015. Laki jakoi energiakatselmustoiminnan kahteen eri osaan, suurille yrityksille pakollisiin katselmuksiin ja muille vapaaehtoisiin, tukikelpoisiin katselmuksiin.
Vapaaehtoinen, tuettu katselmustoiminta on tarkoitettu mikro- ja pk-yrityksille sekä kuntasektorille. Motiva-mallin mukaisesti toteutettaviin katselmuksiin myönnetään työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea 40 % tai 50 % katselmuskohteen kuuluessa energiatehokkuussopimusjärjestelmään. Tämä verkkokurssi liittyy tuettuun, vapaaehtoiseen katselmustoimintaan.
Suurten yritysten lakisääteinen katselmusvelvoite on esitetty kuvassa:
Mikäli haluat toimia suuren yrityksen energiakatselmuksen vastuuhenkilönä, pitää sinun ilmoittautua Energiaviraston järjestämään koulutukseen. Lisätietoja: https://www.motiva.fi/ajankohtaista/tapahtumat