Sähkösopimus

Jotta kotiin saadaan sähköä, tarvitaan sähkösopimus.  Sähkön siirto hankitaan paikalliselta yhtiöltä, mutta energian osuuden voi kilpailuttaa ja valita toimittajan itse. Sopimuksessa sovitaan sähkön hinnasta, sopimuksen kestosta, sähkön alkuperästä sekä muista ehdoista. Sopimukset ovat joko toistaiseksi voimassa olevia tai määräaikaisia.  

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta seuraa joko suoraan tai viiveellä sähkömarkkinoiden kehitystä. Määräaikainen sähkönmyyntisopimus tehdään usein yhden tai kahden vuoden ajaksi. Siinä sähkön hinta ei yleensä muutu sopimuskauden aikana.  

Sopimus voi olla myös tunti tunnilta sähkön markkinahintaa seuraava sähköpörssihintainen sopimus. Silloin omaa sähkön käyttöä kannattaa siirtää ja ajoittaa hetkiin, kun edullista sähköä on tarjolla.  

Oman sähkösopimuksen kilpailukykyä eli hintaa verrattuna muihin kannattaa tarkastella muutaman vuoden välein. Sähköenergian hintoja voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston Sähkön hinta -palvelussa. Sopimuksia vertaillessa voi myös miettiä onko aika valita vihreää uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. 

Millainen on kotisi sähkösopimus? Onko sopimusta kilpailutettu? Onko käyttämäsi sähkö tuotettu uusiutuvilla energialähteillä?

https://www.youtube.com/watch?v=0I0x3iSdgzU&t=7s